середа, 1 серпня 2018 р.

Поради батькам першокласників

Вже залишається не так багато часу перед новим етапом в житті вашої дитини, коли вона піде до першого класу. Від того, наскільки безболісно станеться цей перехід у нове життя, багато в чому залежатиме любов-нелюбов дитини до школи, а відповідно, і її шкільні успіхи. Тому спробуйте дотримуватися деяких порад.
1. Розповідайте історії зі свого шкільного життя.
Формуйте у майбутнього школяра позитивне ставлення до школи. Якщо дитина хоче вчитися і упевнена, що в школі цікаво, тоді стрес, пов’язаний з новими правилами і розпорядком дня, великою кількістю незнайомих людей, буде успішно подоланий. Для цього частіше розповідайте історії зі свого шкільного життя.
2. Не робіть акцент на оцінках.
Багато батьків припускаються грубої помилки, коли починають лякати: «Читай, а то двійки мені приноситимеш».  Акцентуйте увагу дитини на процесі навчання (ти дізнаєшся багато нового, у тебе з’являться нові друзі, ти станеш розумним), а не на  оцінках, які взагалі краще не згадувати, тим більше, що в першому класі їх не ставлять.

3. Не лякайте школою.
Ні в якому разі не ведіть при дитині розмови, що у нього “закінчилося дитинство”, не жалійте його, мовляв, бідненький, починаються трудові будні.
Навіть жартома не лякайте школою. Не варто в присутності дитини обговорювати  витрати на шкільне приладдя, засмучуватись  дорожнечею форми або канцтоварів. Це може викликати у дитини почуття провини.
4. Купуйте шкільні речі разом з дитиною.
Купувати приладдя для школи потрібно з дитиною, тоді вона почувається залученою у процес підготовки до першого вересня. Дитина повинна звикнути до нових для неї речей: складає їх у ранець, пенал. Тоді прості вказівки вчителяДістаньте червоний олівець або зошит у лінійку») не викличуть труднощів. Дитина чітко знатиме, де у неї що лежить.
5. Грайте у школу.
Всі іграшки дитини  нехай підуть до першого класу, а найулюбленіша стане вчителем. У такій грі можна пояснити основні шкільні правила: як відповідати на уроці, як проситися до туалету, що робити на перерві (15-хвилинні “уроки” повинні чергуватися з п’ятихвилинними “перервами”).
6. Починайте жити за новим розпорядком дня.
За місяць до школи потрібно плавно підганяти режим дня до нового розпорядку. Намагайтеся, аби дитина лягала спати не пізніше десятої вечора, вставала о 7-8 ранку. Дуже важливо сформувати уявлення про те, що за чим потрібно робити вранці і ввечері. Для цього можна використати пробкову або пластмасову дошку, на якій можна прикріпити папірці, писати, малювати.
Спершу спробуйте наочно пояснити, що потрібно зробити перед сном: зібрати портфель, приготувати одяг. Усі ці дії краще позначати малюнками: портфель, розкладені речі на стільці. Напередодні першого вересня виконуйте цей ритуал, граючи. Хай дитина збирає свої дитячі книжки в портфель, складає одяг на стілець. За допомогою малюнків можна замалювати і ранковий розпорядок: умиваємося, одягаємося, їмо, чистимо зуби, одягаємося в шкільну форму,  виходимо з будинку. Все це допоможе дитині краще зрозуміти, як будується її день.
7. Подружіть дитину з годинником.
Необхідний для школи навик – орієнтація в часі. Якщо дитина не розбирається, котра година, навчить її цьому. Багатьом дітям легко орієнтуватися за електронним годинником. Дитина повинна знати, що означає чверть години, півгодини, година. Повісьте в дитячій кімнаті великий годинник (будь-який, головне, аби дитина могла визначати за ним час). Під час  гри або приймання їжі можна поставити годинник на стіл і звернути увагу дитини на те, коли почалася дія і коли вона закінчилася.
8. Більше командних ігор.
У школі є правила, які необхідно виконувати. Без розуміння цих елементарних законів дитині буде важко в першому класі. Аби розвинути у дитини уміння грати за правилами, використовуйте командні ігри. Завдяки ним дитина засвоїть, що є правила, які треба виконувати, і що від цього залежить результат. Ще один важливий урок, який дають дитині командні ігри, – це спокійне ставлення до програшу.
9. Тренуйте увагу і пам'ять дитини.
Гра на уважність: усім роздається однаковий текст, засікається час і потрібно якомога більше і швидше знайти та викреслити певну букву.
Ще можна грати у “Відвернись і назви”. Розкладіть на столі іграшки і дайте дитині поглянути на них протягом однієї хвилини. Потім дитина відвертається і називає іграшки, що лежать на столі. Ускладнюйте завдання: додайте іграшки, скорочуйте час на запам’ятовування. Можна замінити іграшку іншою.  Дитина, обернувшись, повинна розповісти, що змінилося.

Немає коментарів:

Дописати коментар