неділя, 8 травня 2022 р.

День матері: історія свята, традиції святкування

      Вперше День матері відсвяткували у США, штат Вірджинія. З такою ініціативою у 1908 році виступила Анна Джервіс з Філадельфії. Дівчина рано втратила матір. У неї виникла ідея один день у році присвячувати вшануванню матерів. З таким проханням Анна писала листи до державних установ та видатних осіб. У 1910 році Анна Джервіс домоглася свого. Штат Вірджинія першим визнав День матері як офіційне свято.

     В Україну День матері прийшов від канадської діаспори. У 1928 році це свято відзначив Союз українок Канади. А вже через рік воно дійшло і до самої України. У Львові редакторка тижневика «Жіноча доля» Олена Кисілевська стала ініціаторкою святкування Дня матері в Україні. Але у 1939 році радянська влада заборонила це свято. І лише після здобуття Україною незалежності 10 травня 1999 року указом президента в Україні День матері відзначається у другу неділю травня. 

      У багатьох країнах цього дня діти вітають своїх матерів квітами, листівками та подарунками. Сім'я збирається за одним столом. Мамам у цей день зазвичай дають вихідний день і займаються всіма домашніми клопотами самостійно.

      Вшановують у цей день і матерів, які вже покинули цей світ — відвідують могили. У країнах Європи та США прикрашають одяг квітами: червоною гвоздикою, якщо мама жива, та білою – якщо її вже немає.

     На державному рівні нагороджують матерів-героїнь. А також проводять різні заходи, пов'язані з материнством та роллю матері як у житті окремої людини, так і країни в цілому.

   Використано матеріал інтернет ресурсу  https://vn.20minut.ua/Podii/den-materi-2022-istoriya-svyata-ta-yak-yogo-vidznachayut-u-riznih-kray-11602522.html

Немає коментарів:

Дописати коментар