неділя, 4 червня 2017 р.

Свято Трійці. Зелені свята

В кімнаті розливає запах м’ята,
Не килим на долівці – очерет,
На стінах осока ще не прим’ята,
Вже хата вся – зелена, мов намет.
                    (Ярослав Чорногуз)
Одне з найбільш світлих і радісних свят – це свято Святої Трійці, що прийшло до нас ще з дохристиянських часів.  У цьому святі тісно переплітаються язичницькі традиції і християнські канони.

Трійця - це свято, що відзначається на 50-й день після Пасхи.
Минуло 40 днів після воскресіння Ісуса і десять днів після його вознесіння. Апостоли і Пресвята Матір Божа знаходилися у світлиці на другому поверсі в будинку на Сіонській горі. З ними були учні Христа і перші віряни – вони не знали, що їм робити далі.
Раптом кімната заповнилася небувалим шумом, і на кожного апостола і на Пресвяту Марію зійшов Дух Божий у вигляді язиків полум’я. Апостоли раптово заговорили  разом на різних мовах, яких раніше не знали. 
Святий Петро вийшов на ганок і оголосив, що дух Божий зійшов на апостолів, і  вони можуть  пророкувати. Апостоли вийшли на вулицю і почали свої перші проповіді на різних мовах. У той же день близько 3 тисяч чоловік взяло хрещення – так народилася християнська церква
Дні напередодні Трійці називалися в народі Зеленими. Вважається, що саме в ці дні Господь сотворив  Землю і засіяв її  зеленню. Зелені свята розпочинали сонячний літній цикл свят.
Давньою народною традицією є прикрашання свого житла на Зелені свята різними запашними рослинами, зеленими гілками, пахучими польовими квітами, створення з них цікавих композицій і вплетення у віночки.
У багатьох домівках досі прийнято розкладати на підлогу або ставити у вази так зване «зілля». Попередньо зелень, зокрема гілочки клена, липи, освячувади у церкві. Підлога в домі замаювалася свіжою травою.
Ця традиція пов’язана з вірою в те, що зелень на Трійцю володіє особливою силою і захищає оселю від різного зла.

Немає коментарів:

Дописати коментар