субота, 16 травня 2020 р.

18 травня - День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Хто такі кримські татари (кримці)
Кримські татари (кримці) є корінним народом Кримського півострова. Упродовж 15—18 століття на півострові існувало Кримське ханство. Жителі ханства розмовляли на тюркській мові. У 1783 році татари втратили власну державу після поразки у війні з Російською імперією. Царська влада розпочала заселяти Крим російськими селянами та дворянами і  змушувала корінних мешканців покидати свою батьківщину.
Що таке депортація кримського народу

Депортація кримських татар — насильницьке виселення кримськотатарського народу з його історичної батьківщини — з Криму, здійснене упродовж 18-21 травня 1944 року. Усього у віддалені регіони Радянського Союзу  було виселено 423 100 татар. В ході виселення і в перші роки після нього загинув майже кожен другий представник цього народу .
18 травня 1944 — день початку депортації, коли жінок, дітей, інвалідів війни та людей похилого віку зігнали до товарних вагонів, та ущент заповнивши їх переселенцями, відправили за кілька тисяч кілометрів від рідної домівки, — нині є днем трауру в історії кримськотатарського народу і днем пам'яті в Україні. В наступних переписах населення СРСР були заборонені будь-які згадки про кримських татар.
Причини депортації
Офіційною причиною депортації стало неправдиве звинувачення всього кримськотатарського народу в нібито масовому співробітництві з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни. Дії радянської влади були злочинними, адже жоден народ, за всіма міжнародно-правовими нормами, не може і не повинен бути відповідальним та підлягати покаранню за дії, скоєні окремими представниками цього народу.
Крим після виселення корінного народу
Після депортації почалося перейменування кримськотатарських назв сіл, районів, міст: всього було перейменовано понад 1000 населених пунктів Криму (приблизно 90 %). У 1945 році була скасована національно-територіальна автономія кримських татар — Кримська АРСР, а на її місці було утворено Кримську область, куди почалося масове організоване переселення  населення з Росії.
День памяті жертв депортації
У 1989 році Верховна Рада СРСР засудила депортацію і визнала її незаконною та злочинною. .Почалось масове повернення кримських татар до батьківщини, при цьому радянська влада ніяк не допомагала їхньому поверненню, не давала компенсацій за землі, які вони втратили.
12 листопада 2015 Верховна Рада України визнала депортацію геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. 

Немає коментарів:

Дописати коментар