пʼятниця, 8 травня 2020 р.

День пам'яті та примирення. День пам'яті жертв Другої світової війни

Що означає червоний мак і чому саме він став символом жертв війни в Україні
Червоний мак вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році.
Дизайн українського червоного маку розроблено  харківським дизайнером Сергієм Мішакіним.
Графічне зображення  з одного боку уособлює квітку маку, з іншого — кривавий слід від кулі. Поруч з квіткою зазвичай розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни (1939 та1945) та гасло «Ніколи знову».
Історія виникнення символу

Червоний мак — символ пам’яті жертв Першої світової війни, а згодом — жертв усіх  збройних конфліктів, починаючи із 1914 року.
Використання квітки маку як символу пам’яті пов’язане з віршем канадського військового лікаря Джона Мак-Крея «У полі Фландрії».
Був уперше використаний Американським легіоном для вшанування пам’яті американських солдатів, що полягли під час Першої світової війни. Символ поширений у Західній Європі (особливо у Великій Британії), Північній Америці та Австралії.
Символіка квітки маку в Україні
У наших предків було дві улюблені рослини – калина і мак. Українці пов’язували значення маку з молодістю і красою. Мак червоний означає красу, молодість та їхню скороминущість.
Якщо квіти калини вишивали на сорочках для старших жінок, то маками прикрашали вишиванки незаміжніх дівчат. Мак також вважався символом роду, так як в його голівці поміщається сімсот, сімсот дві або сімсот три зернини. Саме завдяки ідеї родючості мак часто використовували як обрядовий атрибут в сімейних і календарних святах.
Вишивальниці особливо любили зображувати макові квіти на жіночих сорочках. Їх також часто поєднували з іншими популярними в Україні квітками – волошками. Червоні маки на білому або чорному полотні виглядають дуже яскраво, святково, жіночно і нарядно, тому не дарма сьогодні дівчата прагнуть купити вишиванку з маками.

1 коментар: