субота, 20 березня 2021 р.

19 березня - день народження Ліни Костенко

Протягом двох тижнів знайомилися з поезією Ліни Василівни: читали, вивчали напам’ять,  слухали у виконанні професійних акторів вірші та пісні на тексти поетесси.
  «Ліна Костенко — прямий духовний нащадок Шевченка, Лесі Українки, Франка. Поетів такого масштабу, такого дарування народжується мало — один-два на століття. Вона наближена до Істини. У неї абсолютний слух до «голосу віків...» (Григорій Клочек, літературознавець)

Ліна Василівна Костенко народилася 19 березня 1930 р. в містечку Ржищів на Київщині в ро­дині вчителів. У 1936 р. родина перебралася до Києва, де майбутня поетеса закінчила середню школу. Після закінчення середньої школи молода поетеса навчається в Київському педінституті, а згодом — у Московському літературному інституті, який закінчила 1956 р..
Перші  збірки віршів «Проміння землі» та «Вітрила» вийшли у 1957 та 1958 роках. Для дітей Ліна Костенко написала збірку віршів «Калиновий цар» (1987 р.).
Доволі тривалий час вірші Л. Костенко практично не потрапляли до друку. Та саме в ті роки поетеса посилено працювала, крім ліричних жанрів, над своїм найвидатнішим досі твором — романом у віршах «Маруся Чурай», за який (а ще за збірку «Непо­вторність») вона в 1987 р. була удостоєна Державної премії імені Т. Г. Шевченка. За книжку «Інкрустації», видану італійською мовою, Л. Костенко було присуджено премію ім. Франческо Петрарки, якою відзначають твори видатних письменників сучасності. 1998 року в Торонто Світовий конгрес українців нагородив письменницю медаллю Святого Володимира. Вона стала першим лауреатом Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Олени Теліги, почесним професором Києво-Могилянської академії.
Сьогодні Ліна Василівна живе і працює в Києві.
Джерело:  Бібліотека української літератури © ukrclassic.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар