неділя, 8 січня 2017 р.

Святковий довідничок

Вертеп (також шопка, вертепна скриня) – макет, що зображає віфлеємську стайню в ніч Різдва Христового. Може бути виконана як у мініатюрі, так і у великих розмірах. Обов’язковими елементами є фігури Ісуса Христа, Матері Божої та святого Йосипа. В шопці можуть бути пастухи, вівці, три царі чи інші персонажі. Інколи встановлюють живі шопки, в яких замість фігур беруть участь живі люди. Встановлення шопок – одна з найпопулярніших різдвяних традицій у Європі, Північній Америці, на Західній Україні.
Колядки й щедрівки є прикладами найдревнішого фольклору. Це духовний скарб нації.

Колядки з’явилися ще в язичницьку добу. Колядування пов’язують із днем зимового сонцестояння, яке наші предки називали святом Коляди. Його святкували 25 грудня.
 Вважалося, що саме в цей день Сонце з’їдає змій Коротун. А всесильна богиня Коляда в дніпровських водах народжувала нове Сонце – маленького Божича.  Язичники намагалися захистити новонародженого та проганяли Коротуна. Потім ходили від хати до хати, щоб сповістити людей про народження нового Сонця.
З появою християнської релігії обряд колядування був приурочений до Різдва Христового, і в колядках з’явилися релігійні мотиви. Колядки співають обов’язково хором.
Щедрівки – це обрядові пісні, що виконуються на Щедрий вечір під Старий Новий рік, 13 січня. Щедрівки славлять господаря, його родину, бажають достатку, щастя, здоров’я. Традиційним є приспів «Щедрий вечір, добрий вечір, добрим людям на весь вечір».
До 15 століття Новий рік святкували 1 березня. Тому й зрозуміло, чому співають «Щедрик, щедрик, щедрівочка, прилетіла ластівочка».
Щедрівки виконують дівчата або жінки, щедрівки можна співати сольно.
Український «Щедрик» є найвідомішою у світі новорічною піснею. Цим  завдячуємо композиторові Миколі Леонтовичу. Його обробку «Щедрика» було виконано у 1916 році хором Київського університету, а у 1921 році нашу гордість почули в Нью-Йоркському Карнегі-Холлі. Після чого американець українського походження Пітер Вільховський переклав пісню англійською. Тепер ця щедрівка має безліч обробок від класичного виконання до репу, диско й важкого року.
Посівальні (засівальні) пісні. Наступного ранку після Щедрого вечора (14 січня), а іноді із самої ночі, виключно хлопці й чоловіки проводять ритуал засівання дворів і осель, який супроводжується посівальними (засівальними) піснями. Зерно беруть у рукавицю або в торбину. Спочатку йдуть до хрещених батьків та інших родичів і близьких. Вважається, що перший посівальник на Новий рік приносить до хати щастя. Засівальні пісні містять вітання з Новим роком, побажання здоров’я, щастя, достатку, щедрого врожаю.

Шопки в різдв'яному Львові
Шопка на площі Ринок
Собор св. Єлизавети та Ольги
Шопка в соборі св. Єлизавети та Ольги
Собор св. Юра
Шопка біля собору св. Юра

Немає коментарів:

Дописати коментар