понеділок, 30 січня 2017 р.

Історія ляльки-мотанки

Лялька-мотанка відома як оберіг. Вона виконує різні функції: охорона дому, сім’ї, дітей, сну, господарства, близьких та рідних.
Перша лялька-мотанка з’явилася 5000 років тому. Це була не просто іграшка. Вважалося, що вона захищала людину від неприємностей та бід.
Мотанка відрізняється від звичайної іграшки відсутністю обличчя. За уявленнями наших предків через обличчя в ляльку вселяється душа. А душа буває доброю чи злою. Народ вірив, що в мотанці знаходився дух предків і що вона може передавати досвід з покоління в покоління.

Українці вважали, що цей символ приносить їм багатство та успіх. Секрети виготовлення ляльок передавалися в родині від матері до дочки. Коли дівчина виходила заміж, мати дарувала їй ляльку-мотанку як оберіг для нової домівки.
Хворій дитині давали погратися з лялькою, після чого її знищували. В народі вірили, що лялька вбере в себе недугу дитини.
Коли дитина виростала, її місце в колисці займала лялька. Вона охороняла це місце від нечистої сили до народження наступної дитини.
На Різдво виготовляли спеціальних ляльок із зерна. Вони символізували добрий урожай.
Існувало три типи ляльок-мотанок: немовля, баба-берегиня, наречена.
При народженні дитини українці виготовляли ляльку у вигляді немовляти в пелюшках. Її клали в ліжечко поряд з дитиною для охорони її сну та здоров’я.
Баба-берегиня допомагала оберігати достаток сім’ї. У середину ляльки клали монети, зерно, вовну. Вовну клали для збереження домашнього тепла, для отримання хорошої вовни овець та грошового достатку.
Лялька-наречена захищала та підтримувала їх. Цю ляльку багато одягали і прикрашали, вона символізувала придане нареченої і привертала багатого нареченого.
В Україні народну ляльку робили з соломи, тканини, шматочків старого одягу, ниток. Спосіб виготовлення простий – перекручування й перев’язування тканини. Ляльок-мотанок або не одягали, або шили їм одяг. Іноді це були мініатюрні народні костюми, традиційні для у цій місцевості.
Колись ляльки-мотанки робили всюди: прапрабабусі інших ляльок і не знали.
Зараз у Запорізькій обласній бібліотеці у відділі мистецтв (6 поверх) проходить авторська виставка "Оберіг" Інги Янкович. На виставці представлено більше 40 ляльок-мотанок, витинанок, картин-оберегів з природних матеріалів. Виставка працює до 25 лютого.

Немає коментарів:

Дописати коментар