неділя, 25 квітня 2021 р.

Що таке радіація



   Кожен день в навколишньому середовищі на нас впливають різні природні явища. Це спека, холод, дощ, вітер, сніг. Завдяки нашим органам чуття ми можемо реагувати на ці явища. Однак в природі існує явище, на яке людина не може відреагувати - це радіоактивність. Радіація - невидима, нечутна, не має смаку, кольору і запаху.
     Радіація є скрізь, немає на Землі такого місця, де б не було випромінювання. Все, що нас оточує, має свою дозу радіоактивності.
      Будь-яке середовище складається з частинок-атомів.
     Ядра атомів бувають стабільними і нестабільними. Нестабільні, або радіоактивні атомні ядра відрізняються тим, що з часом змінюють свою будову (розпадаються).  При цьому радіоактивний розпад супроводжується електромагнітним випромінюванням електронів і навіть цілих фрагментів ядра. Це випромінювання і є тим, що називають радіацією або радіоактивним випромінюванням.    
    Радіація і радіоактивні елементи були в навколишньому середовищі завжди, і живі організми розвивалися і існували в умовах цього середовища.
   Однак в результаті діяльності людини, створення ядерної зброї, аварії на атомних станціях радіаційний фон підвищується в десятки разів.
    Наше житло, продукти харчування, меблі, одяг, і навіть повітря, мають встановлені допустимі рівні вмісту радіоактивних речовин. У випадку виявлення перевищення цих рівнів спеціальні служби займаються виявленням джерела підвищеної радіоактивності і його ліквідацією.
   Є таке поняття як «сонячна радіація» - електромагнітне випромінювання Сонця. Сонячна радіація поширюється зі швидкістю світла і здатна проникати в земну атмосферу. Відповідно, чим ближче ми до Сонця, тим рівень  випромінювання вище. Якщо ми говоримо, наприклад, про переліт на літаку з Нью-Йорка до Лондона (8 годин), то пасажири піддаються такому ж рівню випромінювання, як один рентгенівський знімок.
    Цікаво, що в деяких продуктах теж містяться радіоактивні елементи. Наприклад, в бананах міститься радіоактивний ізотоп калій-40. Картопля, боби, горіхи і насіння соняшника теж мають природний рівень радіації.
     У медицині іонізуюче випромінювання використовують для огляду скелета і внутрішніх органів (рентгенографія, рентгеноскопія), для лікування пухлин використовують променеву терапію.
    Іонизуюче випромінювання поділяють на три види: альфа - потік ядер атомів, який легко зупиняється аркушем паперу; бета - потік ядер атомів, який легко зупиняється листом металу товщиною 2 мм; гамма - потік ядер атомів, для зупинки якого потрібні  вже важкі елементи, наприклад, свинець.

Немає коментарів:

Дописати коментар