четвер, 29 квітня 2021 р.

Колекційні канадські монети на честь великодніх писанок

 

     Наближається Великдень. До свята Королівський монетний двір Канади протягом останніх кількох років регулярно випускає монети у вигляді українських писанок.

     Першу таку срібну монету номіналом у 20 канадських доларів було випущено 20 лютого 2016 року. Вихід монети був приурочений до 125-річчя утворення першого українського поселення Канади. Яйцеподібна форма монет стала першим прецедентом в історії канадської нумізматики, тож не дивно, що монети дуже зацікавили колекціонерів у всьому світі.

     Другу одноунцієву срібну монету у вигляді української писанки Королівський монетний двір Канади випустив у 2017 році. Номінал монети також становив 20 канадських доларів. Монету було виготовлено з 99,99% чистого срібла невеликим тиражем (всього 5 тис. штук).


     Третя «монета-писанка» була випущена в обіг у 2018 році. Традиційно її номінал склав 20 канадських доларів. Кожну монету викарбували з 31,82 грамів чистого срібла з позолотою. Загальний тираж, як і в попередньому варіанті, склав 5 тис. штук.

     Ескізи для усіх трьох монети розробила канадська художниця українського походження Енн К. Мораш.

     У 2019 році Королівський монетний двір Канади випустив одразу дві монети у вигляді українських писанкок (четверту та п’яту за рахунком). Першу срібну монету номіналом у 20 канадських доларів було представлено широкому загалу в лютому 2019 року. На реверсі відтворили візерунок із всесвітньо відомого пам’ятника українській писанці у Вегревілі. Монету викарбували з 31,82 грамів чистого срібла традиційним тиражем 5 тис. штук. Друга монета 2019 року, на відміну від своїх попередниць, стала повністю золотою. Реверс прикрасили зображенням дерев’яного українського храму. Автором дизайну став канадець українського походження Дейв Мельничук, працівник Українського музею Канади в Торонто. Монету виготовили із 58,5 грам чистого золота, її номінал – 250 канадських доларів, а тираж – усього 250 штук.

     Шоста і сьома «монети-писанки» були випущені в Канаді у 2020 році. Спершу, у лютому, Королівський монетний двір представив золоту монету у вигляді писанки з геометричним та рослинним орнаментом номіналом 250 канадських доларів. Її виготовили з 58,5 грамів чистого золота, а тираж склав 200 штук. Дизайн виконала українська канадська художниця Наталі Кіт. Другу срібну «монету-писанку» номіналом 20 канадських доларів виготовили з 31,82 грамів чистого срібла традиційним накладом 5 тис. штук. Автором дизайну став канадець українського походження Дейв Мельничук, працівник Українського музею Канади в Торонто.

     У 2021 році Королівський монетний двір Канади також уже встиг випустили дві нові колекційні монети у вигляді українських писанок (восьму і дев’яту за рахунком). Срібну одноунцієву «монету-писанку» номіналом 20 канадських доларів виготовили з 31,82 грамів чистого срібла. Тираж склав традиційні 5 тис. штук. На початку березня широкому загалу презентували наступну золоту монету у вигляді писанки. На реверсі розмістили зображення півня – символу пробудження та народження. Монету виготовили з 58,5 грамів чистого золота, а тираж склав 250 штук.

                                                            (Джерело:  Канадський музей української діаспори)










Немає коментарів:

Дописати коментар